Usein kysyttyä

ProViva tarkoittaa “elämän puolesta”, ja se on hedelmäjuoma, joka sisältää tiettyä patentoitua maitohappobakteeria: Lactobacillus plantarum 299v.

Olemme koonneet yhteen joukon sellaisia kysymyksiä, joita saamme kuluttajilta. Kysymyksissä koskien Lp299v-bakteerin vaikutusta, pyydämme kääntymään hoitohenkilökunnan tai ravitsemusterapeutin puoleen; Uusien EU-säännösten mukaisesti emme voi kertoa probioottisten tuotteiden tutkimuksesta ja terveysvaikutuksista suoraan asiakkaillemme.

Pyrkimyksemme on, että löydät näiltä aihealueilta lyhyen, mutta kattavan vastauksen kysymyksiisi.

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteerit, eli laktobasillit ovat ryhmä bakteereja, joita ihmiset ovat syöneet jo kauan aikaa hapatetuissa elintarvikkeissa, kuten jogurtissa, juustossa, oliiveissa, suolakurkuissa ja salamissa.

Bakteerit voivat pienestä koostaan huolimatta vaikuttaa ympäristöönsä nopeasti jakautumalla, jolloin niiden määrä kasvaa. Ihmisen suolen limakalvolla on 100 000 bakteeria per gramma limakalvoa ohutsuolen yläosassa ja 10 miljoonaa bakteeria per gramma limakalvoa paksusuolessa.

Tämä tarkoittaa, että ihmisessä on enemmän bakteerisoluja kuin ihmissoluja ja sen vuoksi on luonnollista, että tämä valtava määrä bakteereja vaikuttaa hyvinvointiimme.

Mitä positiivisia terveysvaikutuksia maitohappobakteereilla voi olla?
Suolistossa on normaalisti monenlaisia eri bakteereja. Toiset ovat vaikutuksiltaan positiivisempia kuin toiset,  Tämä tarkoittaa, että vaikutuksiltaan positiiviset bakteerit eivät vahingoita meitä, jos vastustuskykymme järkkyy. Maitohappobakteerit ovat positiivinen bakteeriryhmä, joilla on tunnettu kyky estää sairauksia kehittäviä bakteereita lisääntymästä. Maitohappobakteereilla on vahvistava vaikutus suolen limakalvoon, ja ne saavat sen kestämään paremmin ruokavalion ja elämäntapojen aiheuttamia haasteita.

Tutkijat ovat pitkään selvittäneet mahdollisia positiivisia vaikutuksia, joita maitohappobakteereilla on. Osa vaikutuksista tunnetaan paremmin, mutta kaikkia vaikutusmekanismeja ei vielä ole pystytty selvittämään.

Maitohappobakteerit asettuvat suolistoon

Voidakseen vaikuttaa elimistön hyvinvointiin maitohappobakteerien tulee selvitä elossa Mahalaukun happamista oloista. Tämän lisäksi niiden tulee asettua suolistoon ja kasvaa, jotta niillä on todellista vaikusta sen sijaan, että ne poistuisivat saman tien ruuansulatuksen kautta. Asettuaan suolistoon maitohappobakteerit voivat vaikuttaa suolistoon positiivisesti muun muoassa estämällä haitallisia bakteereja asettumasta suolen pintaan ja suojaamalla suolen limakalova vieraiden ainesten pääsyltä lilmakalvon läpi.

Kuinka paljon ProVivaa tulisi juoda ja kuinka usein?

Ensisijaisesti niin paljon kuin pitää itse hyvänä, ja saadakseen tarvittavan päivittäisen ravinto- ja energiamäärän. Kaksi lasia ProViva-hedelmäjuomaa päivässä antaa 20 miljardia Lactobacillus plantarum 299v -bakteeria elimistöön. Monet käyttävät ProVivaa myös välipalajuomana tai esim. kahvikupillisen sijasta.

Liittyykö maitohappobakteerien nauttimiseen riskejä?

Maitohappobakteerien syömiseen tai juomiseen ei ole todettu liittyvän mitään riskejä lääketieteellisten tutkimusten mukaan. Maitotuotteiden hapattaminen on yksi vuosituhansia vanha säilytystapa elintarvikkeille ja siten laktobasilleja on käytetetty maailmanlaajuisesti jo hyvin pitkään.

Onko  maitohappobakteereja myös muissa elintarvikkeissa?

Maitohappobakteereja on Suomessa tietyissä hapatetuissa tuotteissa, kuten jogurtissa, juustossa, oliiveissa, hapankaalissa, suolakurkussa ja salamissa, mutta kaikkien näiden terveysvaikutuksia ei ole tieteellisesti todistettu.

Kuinka voi olla varma, että ProVivassa on todellakin aktiivisia maitohappobakteereja?

Bakteereita tutkittaessa on suoritettu kattavia testejä bakteerien määrästä tuotteessa. ProVivan tuotekehityksessä on lisäksi kattava ja jatkuva ohjelma tuotteiden valvontaa varten, jossa esimerkiksi lasketaan, kuinka monta bakteeria per millilitra bakteereja on tuotteissa kullakin ajan hetkellä varastoinnin aikana.

Mitä vaatimuksia probioottisilla mikro-organismeilla on?

Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että elintarvikekissa käytettäville probioottisille mikro-organismeille, eli bakteereille tulee asettaa yhteiset vaatimukset. Jotta bakteereja voidaan kutsua probioottisiksi, tulee näiden täyttää seuraavat kriteerit:

  • Probioottien tulee olla lääketieteellisesti turvallisia (Generally Regarded As Safe, GRAS)
  • Ne selviävät koko säilyvyysajan tuotteessa, johon ne liitetään
  • Säilyvät elossa vatsalaukun läpi suolistoon
  • Pystyvät kiinnittymään suolen limakalvolle
  • Kliinisesti voidaan osoittaa näillä olevan  positiivisia terveysvaikutuksia

ProVivan juomisesta on hyötyä?

ProViva on maistuva hedelmäjuoma kaikille, jotka ovat kiinnostuneet vatsan tasapainosta.

Sopiiko ProViva myös pienille lapsille?

Lapset voivat juoda ProVivaa aivan kuin aikuisetkin. Maitohappobakteerit sopivat myös lasten nautittavaksi.

Voiko ProVivan nauttiminen lisätä suoliston kaasunmuodostusta?

On tavallista, että henkilöt, joiden hedelmien käyttö lisääntyy ProVivan nauttimisen myötä, voivat saada ilmavaivoja ensimmäisten päivien aikana ennen kuin vatsa tottuu. Tällaisia oireita voi esiintyä myös, jos ProVivaa nautitaan vain harvoin, säännöllisen rytmin sijaan.

Miksi ProViva sisältää kauraa?

Kaura tarjoaa Lactobacillus plantarum 299v -bakteerille positiivisen ja suotuisan elinympäristön.

Kuinka paljon kuituja ProVivassa on?

ProViva-hedelmäjuoma sisältää < 0,5 g grammaa ravintokuitua per 100 grammaa juomaa.

Kuinka suuri määrä bakteereja hedelmäjuomassa on?

Se sisältää n. 50 miljoonaa Lactobacillus plantarum 299v per juomamillilitra.

Sopiiko ProViva keliaakikoille?

Jos sinulla on kysymys ProVivan soveltuvuudesta keliaakikoille voit ottaa yhteyttä kuluttajapalveluumme;
Puhelin: 0800 142 777 (maksuton)
Aukioloajat: ma-pe 10-17 (suljettu lounasaikaan 13-14)
Sähköposti: kuluttajapalvelu @danone.com

Voivatko maitoproteiiniallergikot ja laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt juoda ProVivaa?

ProViva hedelmäjuoma perustuu hedelmiin/marjoihin sekä kauraan, joka antaa ravintoa elävälle bakteerille. Tuotteessa ei ole siis laktoosia. ProVivaa on siis erittäin sopiva henkilöille, joilla on ongelmia laktoosi-intoleranssin imeytymisen kanssa.

Tuleeko ProVivaa välttää antibiootteja syödessä?

Antibiootteja nautittaessa tulisi odottaa 1-2 tuntia ennen ProVivan nauttimista, koska Lactobacillus plantarum 299v voi olla herkkä antibiooteille.

Onko lääkkeiden/tablettien huuhtominen alas ProVivalla sopivaa?

Ei, jos lääke otetaan tablettimuodossa ja samanaikaisesti elintarviketta, se hajoaa hitaammin. Sen vuoksi suosituksena on aina niellä tabletit veden kanssa. Suosittelemme, ettet juo ProVivaa tuntia ennen tai jälkeen tabletin nauttimisen jälkeen. Antibioottien kanssa suositus on 2 tuntia.

Millainen säilyvyys ProViva-hedelmäjuomalla on?

ProViva on kylmäsäilytystuote, jota tulee säilyttää korkeintaan + 8 °C:ssa. Tuotteilla on 30 päivän säilyvyys. ProViva-tuotteissa on parasta ennen -merkintä, mikä tarkoittaa, että tuote on nautittavissa vielä jonkin aikaa pakkauksessa olevan päivämäärän umpeuduttua, mikäli sitä on säilytetty asianmukaisesti. Avattu pakkaus säilyy noin seitsemän päivää avaamisen jälkeen.

Kuinka ProViva reagoi lämmittämiseen ja kuinka sitä tulisi säilyttää?

Maitohappobakteerit ovat herkkiä yli 50-55 asteen lämpötiloille, minkä vuoksi tulisi välttää Provivan lämmittämistä yli tämän lämpötilan. ProVivaa tulee säilyttää jääkaapissa maksimissaan +8°C lämpötilassa.