Historiaa

Provivan sisältämän Lp299v-maitohappobakteerin löytyminen on uraauurtavan ruotsalaisen tutkimustyön tulos. Yhteistyö Probi AB:n tutkijoiden ja Skånemejerierin välillä johti ProViva-tuotemerkin luomiseen. Nimi Proviva on latinaa ja tarkoittaa vapaasti käännettynä ’elämän puolesta’.

ProVivan sisältämä maitohappobakteeri Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v) on eristetty terveestä suolen limakalvosta ja sen sisältämät ominaisuudet on patentoitu. Bakteeri löytyi alun perin eräässä Ruotsin Lundissa aloitetussa tutkimusprojektissa vuonna 1986. Tutkijoiden tehtävänä oli luoda uudentyyppinen ravinne potilaille, jotka tarvitsivat letkuruokintaa tai ylimääräistä lisäravintoa vaativien kirurgisten toimenpiteiden yhteydessä.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi käännyttiin Lundin Teknisen korkeakoulun elintarviketekniikan professori Kåre Larssonin puoleen, joka suositteli kauraa leikkauspotilaiden ravinnoksi. Jotta kauraan saataisiin oikea koostumus, konsultoitiin mikrobiologian professori Nils Molinia. Juuri hänen johtamansa tutkimusryhmä tutki sattumoisin paraikaa elintarvikkeiden maitohappobakteereita ja oli onnistunut löytämään mielenkiintoisen maitohappobakteerin, Lactobacillus plantarum 299v:n. Ponnistelut yhdistettiin ja tutkijat kehittivät yhteistyössä kaurapohjaisen ravintoliuoksen, joka sisälsi Lp299v-maitohappobakteeria. Projektin myötä Larsson ja Molin perustivat yhdessä Kaj Varemanin kanssa probioottien tutkimukseen erikoistuneen Probi AB:n.

Sittemmin ProVivasta on kehitetty arvostettu tuote, jonka kiehtovat ja herkulliset maut uudistuvat jatkuvasti. ProVivan kehitystyö jatkuu 1.10.2010 alkaen Danonen omistuksessa. Danonen mission on “Terveyttä ruoasta niin monelle kuin mahdollista”. Tätä tehtävää ProViva jatkaa herkullisilla hedelmäjuomilla ja marjakeitoilla