Usein kysyttyä

VIITTEELLINEN PÄIVÄSAANTI (GDA) –MERKINNÄT

1. Ravintosisältömerkintä otetaan käyttöön Danonella

Viitteellinen päiväsaanti -merkinnän eli GDA:n (Guideline Daily Amount) käyttöönotto perustuu Euroopan elintarviketeollisuusliiton CIAA:n vuonna 2006 antamaan suositukseen. Ravintosisältömerkintä otetaan käyttöön koko Euroopan elintarviketeollisuudessa.

Merkinnän tavoitteena on yhdenmukaistaa pakkausmerkintöjä eri maissa ja varmistaa, että kuluttajilla on helposti ymmärrettävää ravintosisältötietoa päivittäisten ruoka- ja juomavalintojen tekemiseksi. Danone pitää tärkeänä, että kuluttajat saavat mahdollisimman selkeää tietoa pakkausmerkinnöistä ja osaavat tulkita niitä valittaessa laadukkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja kaupanhyllyltä.

Viitteellinen päiväsaanti -merkintä antaa kuluttajille nykyistä enemmän ja ymmärrettävämpää tietoa. Tieto on annoskohtaista. Lisäksi annoskohtainen tieto on suhteutettu viitteelliseen päivittäiseen saantiin. GDA opastaa, kuinka paljon keskimäärin aikuisen monipuoliseen ruokavalioon yleensä sisältyy energiaa ja tiettyjä ravintoaineita.

Perustana 2000 kcal ruokavalio:

Energiaa:  2000 kcal päivässä

Proteiinia: 50g päivässä

Hiilihydraatteja:
josta sokereita 270g päivässä
90g päivässä

Rasvaa:
josta tyydyttyneitä 70g päivässä
20g päivässä

Kuituja: 25g päivässä

Natriumia: 2,4g päivässä

2. Mitkä ovat GDA-merkinnän vahvuudet?

Merkintä auttaa kuluttajia vertailemaan ja valitsemaan tuotteiden välillä. Merkintä on myös helppolukuinen: tuotteiden energiasisällön ja keskeisten ravintoaineiden määrän voi todeta yhdellä silmäyksellä.

3. Miksi GDA merkintätapa?

Viitteellisen päiväsaantimerkinnän vahvuus on, että se selkeästi osoittaa tuotteen energiamäärän päivittäisestä viitteellisestä saannista – ja energiasta on kyse, kun puhutaan esimerkiksi painon lisääntymisestä. Lisäksi kuluttajat haluavat päivittäisessä ruokavaliossaan seurata muita terveyden kannalta viime aikoina esillä olleita ravintoaineita. Siksi esim. sokerille, rasvalle, tyydyttyneelle rasvalle ja natriumille on niin ikään omat viitteelliset päiväsaantimääränsä.

Viitteellinen päiväsaantimerkintä helpottaa kuluttajia oman ruokavalionsa hallinnassa, mistä myös eurooppalaiset viranomaiset ja komissio ovat enenevässä määrin yksimielisiä. Myös useat suomalaiset asiantuntija- ja viranomaistahot ovat suhtautuneet myönteisesti uudistukseen.

4. Pakkausmerkinnät pakkauksissa ja Internetissä

Danonen jogurteissa pakkauksen etupuolella ilmoitetaan energian määrä suhteessa päivittäiseen viitteelliseen saantiin. Perustana 2000 kcal aikuisen ruokavalio. Viitteellinen päiväsaanti voi olla alhaisempi tai korkeampi. Yksilölliset ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat sukupuolesta, iästä, painosta ja liikunnan määrästä riippuen. Energian viitteellinen 2000 kcal:n päiväsaanti tarkoittaa normaalipainoisen, kevyttä työtä tekevän, kohtuullisesti liikuntaa harrastavan naisen energian tarvetta.

Pakkauksen takapuolella energiaravintoaineet ovat ilmoitettu sekä 100g kohden, että viitteelliset päiväsaannit prosentteina (GDA%) jogurttiannosta kohden.

GDA Taulukko

5. Säilyvätkö nykyiset ravintosisältömerkinnät pakkauksissa?

Kyllä. Kaikista Danonen jourttipakkauksissa löytyvät jatkossakin lainsäädännön edellyttämät merkinnät kuten ravintotiedot 100 grammaa tai 100 millilitraa kohden. Pakkausselosteesta löytyvät myös kaikki jogurtin valmistusaineet. Pakkausmerkinnät kertovat mm. tietoa siitä, että kaikki Danonen jogurtit ovat säilöntäaineettomia.